Carbon

Koolstofvezel is in de volksmond beter bekend als Carbon, maar wat is het nu precies? Koolstofvezel is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. De vezels met een dikte van ca. 5-10 micrometer bestaand uit langgerekte koolstofkristallen die min of meer evenwijdig zijn met de vezel.

Kenmerken van Carbon

De vezel kenmerkt zich door een zeer kleine rek voordat de vezel breekt. Enige duizenden vezels worden getwijnd tot garen dat, als zodanig toegepast wordt of eerst tot matten geweven wordt. De vezels en de matten worden voornamelijk gebruikt als versterking in kunsthars voor de fabricage van zeer sterke en lichte composieten.

Koolstofvezel wordt soms ook grafietvezel genoemd. Dit is echter incorrect omdat grafiet een zeer zachte vorm van koolstof is die geen vezelstructuur heeft. Koolstofvezels worden gemaakt uit acrylvezels die door middel van pyrolyse bij temperaturen tot 3000 graden Celsius verkoold worden.

Meer over Carbon

Belangrijke eigenschappen van koolstofcomposietmaterialen zijn: – ze oxideren niet onder invloed van water en zuurstof, – ze hebben een veel lagere dichtheid dan staal, – hoge treksterkte, – hoge stijfheid (trekmodulus), – hoge temperatuurbestendigheid, – ze zijn elektrisch geleidend en hebben een lage uitzettingscoëfficiënt. Deze eigenschappen maken koolstofvezelcomposieten zeer geschikt voor toepassingen waar een laag gewicht, hoge sterkte en hoge stijfheid vereist zijn. Koolstofvezelonderdelen kunnen worden toegepast in verschillende structurele en niet-structurele eindtoepassingen en toepassingen:

luchtvaart (privévliegtuigen voor vliegtuigen, commerciële vliegtuigen);
de auto-industrie; F1 en rally auto-onderdelen;
jachtbouw, kano’s, surfplanken, luchten;
sportartikelen, carbonfietsen, hockeysticks, golfclubs, motoronderdelen;
orthopedische onderdelen, rolstoelen

Wil je graag Carbon kopen of meer over Carbon weten? Bezoek dan vandaag nog de website van Compositesplaza.com.